Ioana Monica - Antoci (1945 - 2006)


In memoriam...

Presedinte fondator al Asociatei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania (AHNR) si al AHNR - Filiala Judeteana Arad, Ioana Monica Antoci a incetat din viata in seara zilei de 2 septembrie 2006.

Aradul a pierdut, sambata seara, o personalitate care si-a dedicat aproape intreaga viata sprijinirii persoanelor cu handicap, pentru care a facut tot ce este omeneste posibil.
Ioana Monica Antoci s-a nascut la Buzau, in data de 6 iulie 1945, a fost casatorita cu actorul aradean Dan Antoci, impreuna cu care au doi fii - Manuel si Alexandru.
Domnia sa si-a dedicat aproape intreaga activitate persoanelor cu handicap neuromotor, reusind, dupa 1989, sa atraga atentia intregii tari si tuturor factorilor responsabili, asupra faptului ca aceste persoane merita o atentie deosebita si, mai ales, ca trebuie facut totul pentru ca ele sa se integreze in societate.
In acest sens, a pus bazele AHNR si a avut o contributie esentiala in elaborarea primei legislatii in domeniu pentru persoanele cu handicap din Romania (1991-1992).
De numele d-nei Monica Antoci si al organizatiei AHNR este legata introducerea in anul 1992, in prima Constitutie democratica a Romaniei, articolul prin care persoanele cu handicap au dreptul la tratament, readaptare, invatamant, instruire, integrare sociala. (articol devenit numarul 50, in urma revizuirii Constitutiei Romaniei in 2003).
A detinut o serie de functii de conducere in diferite organisme nationale dedicate sprijinirii si integrarii persoanelor cu handicap, cum sunt: presedinte fondator si in exercitiu al Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania, organizatie cu intensa activitate de lobby si advocacy in domeniul dizabilitatii, membru in Colegiul pentru Consultarea Asociatiilor si Fundatiilor, presedinte in exercitiu al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR), membru al Comisiei Nationale Consultative pentru Educatie Speciala a Ministerului Invatamantului, vicepresedinte al Retelei Nationale de Informare si Cooperare pentru Integrare in Comunitate a Copiilor cu Cerinte Speciale din Romania - A-RENINCO-R, membru al Consiliului Consultativ de Dialog Social pentru Problemele Persoanelor cu Handicap al ANPH (SSPH), membru al Consiliului Consultativ al Primului-Ministru pentru Relatia cu ONG-urile.
Datorita activitatii si implicarii sale in problematica acestui domeniu special, Ioana Monica Antoci a fost expert in cadrul Grupului Protectie Sociala al FIMITIC, membru al Biroului Director al Federatiei Internationale a Persoanelor cu Handicap Fizic - FIMITIC - Responsabil cu Politica Sociala a Tarilor in Tranzitie din Centrul si Estul Europei.
Despre viata si activitatea doamnei Ioana Monica Antoci se pot spune foarte multe. Din nefericire, odata cu incetarea sa din viata, persoanele cu dizabilitati din Romania au pierdut un sprijin real, o persoana dispusa sa faca orice pentru integrarea si sprijinirea lor, un lider, promotor si aparator al drepturilor acestora.

* * *

Titlul PRO URBE


Cateva randuri transmise familiei,
din partea unor persoane si organizatii
care au avut-o ca partener de dialog si actiune, care au cunoscut-o si i-au apreciat activitatea in beneficiul persoanelor cu handicap din Romania.

* * *

''Monica a fost o mare pesonalitate si un caracter exemplar in avangarda luptei pentru imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap din Romania. Nu a fost doar un lider de valoare al AHNR, ci si colega cooperanta si pretuita, o prietena dincolo de hotare, o slujitoare a cauzei cu multa cunoastere si experenta. Si-a oferit imensa energie comunitatii, confruntata cu provocari de crestere a constientizarii ce transforma societatea. A vorbit cu factori de decizie, dar ea insasi, ca mama a fiului sau Alexandru cu handicap neuromotor sever, a cunoscut foarte bine viata de zi cu zi a persoanelor cu handicap.

Monica este o inspiratie si un model. Am pierdut o femeie deosebita si o luptatoare devotata pentru drepturile persoanelor cu handicap.

Odihneste-te in pace, Monica!

Promitem ca vom lupta si ceea ce mai vrem sa spunem e: Multumim foarte mult draga Monica! Te vom pastra in amintire.''

Marija Lidija STIGLIC
FIMITIC, Germania

* * *

''[ ... ] Monica a fost o luptatoare. O luptatoare pentru drepturile persoanelor cu handicap si nu s-a temut de nimic. Acest lucru i-a adus mult respect.

Cred ca intreaga miscare in domeniul dizabilitatii din Romania si dincolo de ea va plange pierderea ei si cu siguranta nimeni nu o va sau nu o va putea vreodata inlocui.
Cunosc un numar de consiliri din Arad care o asteapta venind sigura si sfatuindu-i atunci cand nu au facut destul pentru acei oameni din Arad care traiesc cu un handicap. [ ... ] Oricum, cred ca Monica, chiar si acum reorganizeaza Raiul!''

Philip Cotterill
Director pentru Organizare si Dezvoltare
Consiliul Metropolitan Kkirklees - Marea Britanie

* * *

[ ... ] Nu este exagerat sa spunem ca Monica a fost o figura eroica. Ea a fost printre putinele persoane despre care se poate spune cu certitudine ca daca nu ar fi fost ele multe lucruri bune si importante care au fost realizate in ultima decada nu s-au fi intamplat.

Sunt sigur ca ne amintim si ne vom aminti cu totii nu numai de claritatea viziunii Monicai sau de energia sa neobosita, ci si de caldura iubirii sale universale pentru omenire, iubire care a cuprins si a inspirat pe toti care au avut norcul sa-i fie in preajma. [ ... ]

Patrick DAUNT
Consultant International
Educatie & Dizabilitate
Marea Britanie

* * *

Cei ce doriti sa postati un mesaj, in memoria celei ce a fost Ioana Monica Antoci,
va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: office@ahnrarad.ro